Nieuwe paswoord bewaren

Ten zuidwesten van Parijs ligt de regio Centre, die het meest bezochte deel van de Loirevallei inneemt, en gebieden in het noorden en het zuiden. Naast de meest populaire kastelen van de Loirevallei, omvat het ook de bossen van de Sologne, ten zuiden van de Loire, en de zachte heuvels en valleien van de Berry regio, in het zuiden.

Hoewel het – net – het punt omvat dat het geometrische “centrum” van continentaal Frankrijk is, valt de Franse regio die bekend staat als “Centre Val-de-Loire” over het algemeen niet samen met de kaart van de centrumregio van Francemiddle van het land. Het kan beter worden omschreven als het centrumgedeelte van Noord-Frankrijk. Het is een gebied dat zich uitstrekt van een breedtegraad iets ten noorden van Parijs, ten noorden van de regio’s Limousin en Auvergne, en wordt in het westen begrensd door Normandië, de regio Pays de la Loire en Poitou, en in het oosten door de regio Parijs (Ile de France) en Bourgondië. De regionale hoofdstad is de stad Orléans.

In tegenstelling tot veel andere regio’s is de regio Centre Val-de-Loire geen historische provincie; het is, zoals de naam misschien al aangeeft, het hart van het historische Frankrijk, het gebied tussen de regio Parijs en de Loirevallei dat gedurende vele eeuwen het centrum van het koninkrijk Frankrijk was – in tijden dat het grondgebied dat vandaag de dag bekend staat als Frankrijk werd verdeeld over de koninkrijken of hertogdommen van Normandië, Bourgondië, Aquitaine, Anjou en andere minder belangrijk. In dit opzicht zijn de regio’s van het Centrum en het Ile de France Frankrijk.

De regio bestaat uit zes departementen, de Eure en de Loir * (28), de Loiret (45), de Loir en de Cher (41), de Cher (18), de Indre en de Loire (37) en de Indre (36).

In het noorden van de regio ligt het gebied dat bekend staat als la Beauce, een van de twee historische broodmanden van Frankrijk. Dit is een zacht glooiend plateau waar uitgestrekte tarwevelden zich uitstrekken zover het oog reikt. Kasteel Chenonceaux
Klassiek Frans – tuinen “à la française” in ChenonceauDe belangrijkste stad van het gebied, Chartres, is beroemd om zijn prachtige kathedraal, een van de vroegste en mooiste gotische kathedralen in Frankrijk.  
Het midden van deze regio wordt gekenmerkt door de laaggelegen valleien van de rivier de Loire en haar zijrivieren. Dit gebied was zeer populair bij de koningen van Frankrijk en hun hertogen in de Middeleeuwen en de Renaissance, en is rijk aan prachtige kastelen – met name de beroemdste van de “Chateaux de la Loire” zoals Chambord, Azay-le-Rideau, Blois of Chenonceaux. Tussen Orléans, Blois en Vierzon ligt een uitgestrekt bos- en heidegebied dat bekend staat als La Sologne, ooit het favoriete jachtgebied van de adel, en vandaag de dag populair bij jagers, natuurliefhebbers en wandelaars. De Loirevallei wordt ook gekenmerkt door een aantal wijngaarden, die voornamelijk witte wijnen produceren, waaronder de mousserende witte wijnen van Touraine en Vouvray. Andere beroemde wijngaarden zijn Pouilly-Fumé, Sancerre en Valençay.


De Loire-vallei in het zuiden en zuidoosten, die de departementen van de Cher en de Indre bestrijken, rijst de regio Centre zachtjes op naar de heuvels van de Limousin en de Auvergne; dit gebied, bekend als le Berry, is een diepgaand agrarisch gebied, met gemengde landbouw. De hoofdstad is de stad Bourges, met een mooi historisch centrum. Ten slotte ligt ten zuidwesten van de stad Chateauroux een gebied dat bekend staat als La Brenne, het “gebied van de duizend meren”, en een van de belangrijkste waterrijke gebieden van Frankrijk.  Wat betreft het exacte “centrum” van Frankrijk, wordt het algemeen aanvaard als zijnde dicht bij het stadje Saint Amand Montrond, ten zuiden van Bourges.

De noordelijke helft van het centrum profiteert economisch gezien van de nabijheid van Parijs en van de uitstekende transportverbindingen met de hoofdstad. Tours wordt bediend door de TGV, en Orléans door snelle sneltreinen; alle grote steden in de regio hebben ook een directe toegang tot Parijs via de snelweg. De steden van de Loire-vallei zijn belangrijke centra geworden voor de farmaceutische en high-tech industrie, en het noorden van de regio is ook een centrum voor de Franse cosmetische industrie.

Centre-Val de Loire

Departementen

18 Cher
28 Eure-et-Loir 
36 Indre
37 Indre-et-Loire
41 Loir-et-Cher
45 Loiret