Nieuwe paswoord bewaren

Bretagne, in het westen van Frankrijk, is veelzijdiger dan je zou denken! De kust heeft al veel verschillende landschappen en sferen, en ook het binnenland heeft extreem mooie plekken om een vakantie door te brengen.
 
Bretagne beleef je al doende. Wandelen, lekker eten, wegdromen en ontdekken. Onderweg als je wandelt, op het strand of in de straatjes van een oud stadje, de wind op je gezicht en je hart boordevol emoties: sluit Bretagne in je hart! 

Het heeft een uitgestrekte kustlijn, waar je bijvoorbeeld de bijzondere Côte de Granit Rose vindt. Ook zijn er allerlei gezellige badplaatsjes zoals Saint-Malo en kun je er heerlijke oesters eten in Cancale. Bezoek ook de mooie historische stadscentra van Dinan en Rennes of één van de mooie kastelen. Genieten van het water en de natuur in de Golf du Morbihan. Voor iedereen is er wel iets te doen of te beleven.

Bretagne bestaat vandaag de dag uit vier departementen, Finistère (56) “het einde van de aarde” in het westen, de Côtes d’Armor (22) (vroeger Côtes du Nord genoemd) in het noorden, Morbihan (56) in het zuiden, en Ille et Vilaine (35) in het oosten. Daaraan kan – in het kader van het historische Bretagne – de Loire Atlantique (44) in het zuiden worden toegevoegd.

Finistère, 29, is een wild departement, met grote gebieden van granieten heide, maar dankzij het milde klimaat is het een agrarische afdeling die gespecialiseerd is in vroege groenten. Langs de kust zijn er vele kleine, zeer schilderachtige vissershavens, zoals Douarnenez en Concarneau. De grootste stad in Finistère is echter Brest (bevolking van het stedelijk gebied ongeveer 300 000 inwoners), een grote marinebasis.

Les Côtes d’Armor, 22. Dit departement, dat vroeger de “Côtes du Nord” heette, onderscheidt zich door zijn prachtige rotskusten, de Smaragdkust en de Roze Granietkust. Het departement is zeer agrarisch, met in het bijzonder varkensfokkerij en graangewassen.

le Morbihan, 56. Dit departement aan de zuidkust van Bretagne is terecht beroemd om zijn milde klimaat. De kust biedt lange zandstranden en kleine vissershavens; landbouw en toerisme zijn twee belangrijke economische activiteiten voor dit departement. Het departement omvat ook verschillende bewoonde eilanden, waarvan de belangrijkste Belle-île-en Mar is. Het grootste stedelijke gebied in dit departement is Lorient (ongeveer 120 000 inwoners).

Ille et Vilaine, 35. Het meest westelijke van de vier departementen van de Bretonse regio, het departement Ille et Vilaine is, net als de andere Bretonse departementen, zeer agrarisch, met granen, boomgaarden en melkproductie. Met meer dan een half miljoen inwoners is het stedelijke gebied van Rennes het grootste bevolkingscentrum in de regio en een belangrijk industrie- en dienstencentrum. In het verleden spraken de inwoners van dit oostelijke deel van Bretagne een taal die verwant was aan het Frans, niet aan het Keltisch.

 

Bretagne

Departementen

22 Côtes-d’Armor  
29 Finistère
35 Ille-et-Vilaine
56 Morbihan